Yhtiökokouksen järjestäminen

Yrittäjä, onko sinun yrityksesi yhtiökokous edessä?

Monet PK – yritysten vastuuhenkilöt pohtivat tähän aikaan vuodesta yritysten yhtiökokousten järjestämiseen liittyviä kysymyksiä. Me Asianajotoimisto Louhen juristit olemme valmiita avustamaan teitä juuri näissä haasteissa. On tärkeää, että yhtiökokous toteutetaan osakeyhtiölain, muun lainsäädännön ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Hoidamme yhtiökokouksen sinun kannaltasi huolettomasti ja lain mukaan oikein.

Haluatko apua yhtiökokouksen järjestämiseen? Haluatko, että kokeneet juristimme valmistelevat ja toteuttavat kokouksen?

-Konsultoimme yhtiökokouksen oikeudellisista asioista ja päätöksistä
-Varmistamme, että yhtiökokous hoituu osakeyhtiölain, muun lainsäädännön ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti.
-Laadimme yhtiökokouskutsun ja käsikirjoituksen yhtiökokouksen puheenjohtajalle.
Toimimme yhtiökokouksen puheenjohtajana ja / tai sihteerinä.
-Laadimme pöytäkirjaluonnoksen ja lopullisen pöytäkirjan.
-Avustamme yhtiökokoukseen liittyvien tiedotteiden laatimisessa.
-Hoidamme tarvittavat rekisteröinnit.

Miten yhtiökokous pidetään?

Yhtiökokous voidaan pitää fyysisesti yhtiön kotikunnassa tai yhtiöjärjestyksen salliessa etäyhteyksien välityksellä. Kokous voi toisinaan olla myös ns. hybridikokous. Yhtiökokouksen pitäminen voidaan välttää osakkeenomistajien yksimielisellä päätöksellä. Silloin yhtiökokousta pitämättä osakkeenomistajat laativat päätöspöytäkirjan ja allekirjoittavat sen. Edellytyksenä on, että osakkeenomistajat ovat yksimielisiä.

Yhtiökokouksen tehtävä

Osakeyhtiössä on osakeyhtiölakiin ja yhtiöjärjestykseen perustuva hallintaketju, johon kuuluvat yhtiön toimielimet eli yhtiökokous, hallitus ja usein myös toimitusjohtaja. Yhtiökokous on ylin päättävä toimielin osakeyhtiössä. Hallitus puolestaan on yhtiön ylin johto. Yhtiökokous ei voi omalla päätöksellään kävellä hallituksen päätösvallan yli paitsi ollessaan yksimielinen, mutta voi vaihtaa yhtiökokouksessa hallituksen jäsenet kokonaan tai osittain. Hallitus voi tuoda yhtiökokouksen päätettäväksi itselleen tai toimitusjohtajalle kuuluvia asioita. Yhtiökokouksessa osakkaat ovat pääosassa. Hallituksen tehtävänä on valmistella yhtiökokous ja kutsua se myös koolle.

Mitä yhtiökokouksen pöytäkirjaan tulee kirjata?

Yhtiökokouksen pöytäkirjaan tulee kirjata yhtiökokouksen aika, paikka ja läsnä olleet osakkeenomistajat tai heidän edustajansa. Pöytäkirjaan tulee myös kirjata yhtiökokouksessa käsiteltyjen asioiden osalta tehdyt päätökset ja mahdolliset äänestystulokset. Pöytäkirja on allekirjoitettava yhtiökokouksen puheenjohtajan ja pöytäkirjantarkastajien toimesta.

Yhtiökokouksen pöytäkirja on tärkeä dokumentti, sillä se toimii todisteena yhtiökokouksessa tehdyistä päätöksistä. Pöytäkirja on myös tärkeä osa yhtiön toiminnan julkisuutta, sillä se on saatavilla osakkeenomistajille.

Voiko yhtiökokouksen päätöksen kumota?

Yhtiökokouksen päätös voidaan kumota ainoastaan yhtiökokouksessa tehdyllä uudella päätöksellä tai oikeuden päätöksellä. Päätös voi olla mitätön, jolloin sillä ei ole oikeusvaikutuksia, tai pätemätön.

Uuden yhtiökokouksen päätös kumota aiemman yhtiökokouksen päätös on tehtävä yhtiökokouksessa.

Jos yhtiökokouksen päätös on lainvastainen tai yhtiöjärjestyksen vastainen, se voidaan kumota oikeuden päätöksellä. Oikeuden päätöksellä voidaan kumota myös sellaiset yhtiökokouksen päätökset, jotka ovat perustuneet osakkeenomistajan oikeuksien väärinkäyttöön tai jotka ovat olleet ristiriidassa yleisten oikeusperiaatteiden kanssa. Hallitus ei saa panna täytäntöön lainvastaista yhtiökokouksen päätöstä.

Kirjoittanut: Asianajaja, VT Panu Hiidenmies

Yhtiökokousta säädellään osakeyhtiölaissa. Pääset perehtymään osakeyhtiölakiin täältä.