Vaalimainonnan säännöt

Vaalimainonnan sääntöjen taustalla on tärkeitä arvoja

Vaalit ovat jälleen tulossa ja tienvarsilta voi pian bongailla vaalimainoksia. Lähestyvien vaalien kunniaksi käsittelemme lyhyesti vaalimainontaan liittyvää lainsäädäntöä ja sääntelyn taustalla olevia tavoitteita sekä arvoja.

Osa säännöistä on tarpeen turvallisuuden vuoksi

Teiden varsilla erinäisiä vaalimainoksia nähdessään ei tule varmastikaan miettineeksi, millaista sääntelyä tienvarsimainontaankin kohdistuu.  Vaalimainontaa maanteiden varsilla säädellään esimerkiksi Traficomin lain nojalla antamalla määräyksellä.

Vaalimainonta on ajallisesti rajattua. Mainokset saa sijoittaa paikalleen aikaisintaan kuukautta ennen vaalitilaisuutta ja ne on poistettava viikon kuluessa siitä, kun vaalit on pidetty. Määräys ottaa kantaa myös tienvarteen sijoitetun vaalimainoksen kokoon ja ulkoasuun. Mainoksen leveys tai korkeus saa olla enintään 120 cm ja enimmäiskoko neliömetrin, vaalimainoksen maksimimitat ovat siis 120 x 80 cm.

Kiellettyjä kylttejä teiden varsilla ovat mm. heijastavat tai valaistut vaalimainokset ja sellaiset vaalimainokset, jotka voitaisiin sekoittaa liikennemerkkeihin. Käytännössä siis vaalimainos ei saa sisältää tieliikennelain mukaisia liikennemerkkien sisältöä, tunnuksia tai väriskaalaa.

Myös sijoittelua on säädelty. Väliä pientareen ulkoreunaan tulisi olla vähintään metri eikä vaalimainosta saa kiinnittää liikennemerkkiin, siltarakenteeseen, meluesteeseen, riista-aitaan tai maantietä ylittävään siltaan.

Vaalivaikuttamista halutaan torjua tiukemmin

Vaalimainonnalle asetettaviin vaatimuksiin on tulossa myös muutoksia, jotka astuvat voimaan tänä syksynä 10. lokakuuta. Kyseessä on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus 2024/900 poliittisen mainonnan avoimuudesta ja kohdentamisesta.

Asetuksen tarkoituksena on torjua tiedon manipulointia ja ulkomaista vaalivaikuttamista. Asetus tulee säätelemään varsin laajamittaisesti mainonnan sisältöä Euroopan unionin tasolla. Euroopan unionin asetukset ovat suoraan Suomessakin voimassa olevaa oikeutta ilman erillistä kansallista lainsäädäntöä.

Asetuksen 11 ja 12 artikla ovat mielenkiintoinen nosto uusista velvoitteista. 11 artiklassa säädetään poliittista mainosta koskevista merkintä- ja avoimuusvelvoitteista ja 12 artiklassa tiedosta, joka avoimuusilmoituksen tulee sisältää. Kaikilla poliittisilla mainoksilla on siis merkintävelvoite, jonka mukaan, ja asetuksen voimaantulon jälkeen, poliittisten mainosten tulee sisältää muun muassa seuraavat tiedot:

  1. Maininta siitä, että kyseessä on poliittinen mainos
  2. Tiedot mainoksen rahoittajan henkilöllisyydestä
  3. Vaalit, joihin poliittinen mainos liittyy
  4. Tarvittaessa mainonta siitä, että mainoksessa on käytetty kohdentamis- tai mainosten näyttämistekniikoita
  5. Avoimuusilmoitus tai tieto siitä, mistä avoimuusilmoituksen tiedot ovat saatavilla. Avoimuusilmoituksesta on ilmettävä esimerkiksi rahoittajan tietoja, tietoja mainontaan käytetyistä summista ja tietoja rahoituksen julkisesta tai yksityisestä alkuperästä.

Asetus tulee parantamaan kansalaisten tiedonsaantioikeuksia huomattavasti. Asetuksen 25 artiklassa on asetettu mahdollisuus myös jäsenvaltiolle määrätä uhkasakko, jos asetuksen mukaisia velvoitteita ei noudateta.

Tietosuoja on keskiössä myös vaalimainonnassa

EU:n poliittisen mainonnan avoimuutta ja kohdentamista koskevalla asetuksella pyritään varmistamaan, että poliittista mainontaa tarjotessa kunnioitetaan täysimääräisesti perusoikeuksia. Tietosuoja on yksi perusoikeuksista ja siksi myös tietosuojalainsäädännön velvoitteet kietoutuvat vaalimainonnan vaatimuksiin. Asetus pyrkii turvaamaan mainonnan kohteena olevien ihmisten tosiasiallisen mahdollisuuden välttää halutessaan päätymisen mainonnan kohteeksi ja mahdollisuuden estää tiettyihin kriteereihin perustuvan kohdentamisen.

Tietosuojasyistä esimerkiksi poliittisen verkkomainonnan kohdentamiselle on siis asetettu tiukat edellytykset: asetuksen 18 artiklan mukaan mainontaan tarvittavat tiedot on kerättävä suoraan rekisteröidyltä ja niitä voidaan käyttää vain erillisellä suostumuksella tiedon käyttöön poliittisessa mainonnassa.

Poliittisen mainonnan julkaisijoiden on myös varmistettava henkilötietojen käsittelyn läpinäkyvyys ja se, että yksityishenkilöt voivat käyttää tietosuojaoikeuksiaan. Edellä mainittu mainosten merkintävelvoite tukee osaltaan läpinäkyvyyttä ja tietosuojaoikeuksien käyttöä varten tarpeellisia tietoja, esimerkiksi oikeudesta suostumuksen peruuttamiseen, on annettava avoimuusilmoituksessa.

Kirjoittanut: ON, avustava juristi Tuomas Pekkanen ja OTM, juristi Néa Rantala


Traficom – Määräys tienvarsimainonnasta ja -ilmoittelusta

ELY-keskus – Vaalimainonta maantien varrella

EU:lta uuden säännön poliittisen mainonnan avoimuudesta ja kohdentamisesta