Kuusi faktaa edunvalvontavaltuutuksesta

Asianajotoimisto Jenna Järnstedt Oy on mukana valtakunnallisessa #omissakäsissä -kampanjassa, jonka tarkoituksena on nostaa esiin edunvalvontavaltuutuksen tärkeys. Kampanja kannustaa jokaista suomalaista edunvalvontavaltakirjan tekemiseen. Seuraavassa kuusi tärkeää faktaa edunvalvontavaltuutuksesta.

1. Arki on arvaamatonta. Edunvalvonnasta puhutaan usein ikääntyvien ja muistisairaiden kohdalla, mutta sairauskohtaus, tapaturma tai onnettomuus voi yllättää kenet tahansa. Kuka sinun asioitasi hoitaa, jos et itse siihen kykene?

2. Edunvalvontavaltuutus kuuluu suomalaisen ”tärkeiden papereiden” -kansioon. Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jolla voi valtuuttaa luotetun henkilön hoitamaan omaan talouteen ja terveyteen liittyviä asioita. Jos oma toimintakyky heikkenee, valmis valtakirja toimitetaan viranomaiselle. Sen jälkeen, kun Digi- ja väestötietovirasto on vahvistanut valtuutuksen, valtuuttamasi luottohenkilö saa oikeuden hoitaa asioitasi.

3. Pidä asiat omissa käsissä. Edunvalvontavaltuutuksella varmistat, että sinulle tärkeät asiat pysyvät omissa käsissäsi silloinkin, kun et itse pysty päätöksiä tekemään. Edunvalvontavaltakirja tulee tehdä ennen toimintakyvyn menetystä. Jos lääkäri toteaa henkilön olevan edunvalvojan tarpeessa, edunvalvontavaltuutuksen tekeminen voi olla jo myöhäistä.

4. Ajattele läheisiäsi. Edunvalvontavaltuutus helpottaa läheistesi tilannetta. Moni luulee, että puoliso tai aikuiset lapset voivat tarvittaessa hoitaa sujuvasti toisen asioita tai yhteistä omaisuutta. Näin ei kuitenkaan ole. Valtuutettuna luottohenkilönä he voivat hoitaa arkisia asioitasi, kuten maksaa laskuja, sulkea puhelinliittymän, solmia vuokrasopimuksen tai hakea eläkettä puolestasi. Ilman edunvalvontavaltuutusta sinulle määrätään edunvalvoja viranomaisen taholta, ja koko prosessi kestää kauemmin.

5. Edunvalvontavaltakirjassa määrität, miten asioitasi hoidetaan. Edunvalvontavaltakirjassa määritellään tarkkaan asiat, jotka valtuutus kattaa. Taloudellisilla asioilla tarkoitetaan tavallisten arkipäiväisten raha-asioiden hoitamisen lisäksi esimerkiksi omaisuuden hoitoa tai sen realisointia. Henkilöä koskevat asiat kytkeytyvät puolestaan asumiseen, hoivaan tai lääketieteelliseen hoitoon. Valtakirjaan nimetään valtuutettu eli luottohenkilö, joka saa hoitaa asioitasi. Voit myös määritellä miten valtuutetun toimintaa valvotaan.

6. Valtakirja on virallinen asiakirja, joka kannattaa laatia huolella. Jokainen edunvalvontavaltakirja on yksilöllinen. Siksi asiakirjan tekemistä varten ei ole olemassa yhtä valmista mallipohjaa, joka sopisi kaikille. Otathan yhteyttä lakimiehiimme, jotta voimme luoda tarpeisiinne sopivan edunvalvontavaltakirjan teille.

Edunvalvontavaltuutuksen hinta meillä on 320 euroa (+alv. 24 % = 396,80 €), sisältäen alkutapaamisen, asiakirjan laatimisen ja allekirjoitustilaisuuden. Ajan voi varata lakimiehillämme; Hämeenlinnan toimisto: Pinja Rantanen +358 40 513 0086, Riihimäen toimisto: Tanja Ihajärvi +358 40 840 1886.