Lasten vuoroasuminen elatusavun kannalta

Lasten vuoroasuminen on hyvin yleinen ja nykyään myös lain tuntema asumisjärjestely. Vuoroasumisella tarkoitetaan käytännössä tilannetta, jossa lapsi asuu vuorotellen kummankin vanhempansa luona. Huomionarvoista on, että vuoroasumistilanteissakin lapsella voi olla vain yksi virallinen asuinpaikka.

Haluan tässä yhteydessä nostaa esiin erään tuorehkon ratkaisun, jossa on käsitelty elatusapuvelvollisuutta vuoroasumistilanteessa. Kyse on Turun hovioikeuden 20.5.2021 antamasta päätöksestä n:o 359 (diaarinumero S 20/1523), jossa käsiteltiin elatusavun määräytymistä vuoroasumistilanteessa. Hovioikeus vahvisti ratkaisussaan jo aiemmin oikeuskäytännössä (KKO 2010:38) vahvistetun kannan siitä, ettei vuoroasuminen vapauta toista vanhempaa velvollisuudesta suorittaa elatusapua. Tässä ratkaisussaan hovioikeus kuitenkin vapautti isän velvollisuudesta maksaa elatusapua.

Miksi hovioikeus päätyi tällaiseen ratkaisuun? Ratkaisussa otettiin ensinnäkin huomioon se, että isän katsottiin tosiasiallisesti osallistuneen lapsen elatukseen elatuskykynsä mukaisesti. Isä oli esittänyt selvitystä lapsen puhelinlaskujen maksamisesta ja lapselle tekemistään hankinnoista, kuten polkupyörästä ja tietokonetarvikkeista. Äiti puolestaan maksoi esimerkiksi lapsen harrastus- ja terveydenhuoltomenoja. Ratkaisussa annettiin painoarvoa myös isän pienemmälle elatuskyvylle ja sille, että lapsilisä maksetaan äidille.

Ratkaisu osoittaa ennen kaikkea sen, että elatusapuasiat ratkaistaan aina tapauskohtaisesti. Ratkaisu muistuttaa myös tositteiden säilyttämisen tärkeydestä. On tärkeää tietää, että myös vuoroasumistilanteissa toinen vanhempi voidaan velvoittaa suorittamaan lapselle elatusapua. Toisaalta on hyvä huomata myös se, että elatusapuasiaa ratkaistaessa otetaan huomioon kaikki olosuhteet, kuten vanhempien elatuskyky ja se, kummalle vanhemmalle lapsilisä maksetaan. Useista erimielisyyksistä huolimatta kaikki voinevat olla yhtä mieltä siitä, että loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä on se, että lapsen oikeus riittävään elatukseen toteutuu molempien vanhempien elatuskykyä vastaavalla tavalla.

Jos olet miettinyt esimerkiksi elatussopimuksen tarvetta tai jo olemassa olevan elatussopimuksen päivittämistä nykyisiä olosuhteita vastaavaksi, ole meihin yhteydessä niin pohdimme yhdessä sopivinta ratkaisua juuri sinulle.

Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, OTM Pinja Rantanen